16 Eylül 2018 Pazar

Kontroloji


'Kendine zarar vermeden ve bir o kadar korku barındırmadan sınırlarını keşfetmek.' Yoga' daki bu yaklaşıma daha yakınım kabul. Elbette zaman zaman o sınırlar aşılır, yine de esas olan dengede kalabilmektir. Yoga, pilates uygulamalarına  son zamanlarda hızlıca dahil olan bir diğer başlık ise kardiyo . Daha çok kas acısı ile egzersizin 'daha işe yarar' olduğu inancı, "kas acısından zevk alıyorum" cümlesi zaman zaman  karşımıza çıkan yaklaşımlar. Kısaca tanımlayalım,

-Kalp ritminin yükseldiği, nefes alış verişin hızlandığı her egzersiz esnasında kardiyo yapılıyor aslında. Koşma, yürüme, yüzme,ip atlama v.b.

-Pilates (kontroloji) ise bedenin dengede tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı destekleyen temel kasların kuvvetlenmesi üzerine çalışılan bir egzersiz programı.

Öncelikle hareketsiz bir yaşam tarzın varsa, bir süredir yaptığın egzersiz programına ara verdiysen veya bedeni şaşırtan farklı bir egzersiz uygulanıyorsa, kaslar zaten egzersiz sonrasında 'ben buradayım' diyerek konuşmaya başlayabilirler. Bu hissiyat zamanla azalacak yada egzersiz programına göre zaman zaman kendini gösterecektir.

Diğer taraftan müsabaka içeren sporlarla uğraşılmıyorsa, limitleri zorlamak bir yerde manasız. Limitlerin zorlanması zamanla strese maruz kalan eklem, kemik ve kas dokusunun sorun çıkaracağının habercisi olabilir. Kısacası, aslında bedene fazlaca yüklenmek çok da sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

Kaldı ki kontroloji esnasında kontrolü yitirme ironisinden bahsetmeye gerek yok sanırım! 

"Eğer terlemiyorsanız, muhtemelen pilates yapmıyorsunuz"...Joseph Pilates

Sıklıkla bu cümle ile karşılaşıyor olabilirsin. Evet, diğer bir konu 'pilates terletir mi, terletmez mi?'

Peki, her beden aynı mı?

Elbette her beden terler, ancak bazılarımız daha fazla. Kişisel terleme oranları değişkendir ve ortam sıcaklığı, nem, kıyafet, egzersiz yoğunluğu, kilo gibi çeşitli faktörlerden de etkilenir. Kaldı ki, aşırı terleme sonucu oluşan kilo kaybının, yağ kaybı anlamına gelmediği de  diğer olasılıklar arasındadır.

Özetle;

"Dikkatsizce 20 tekrarı yapmaktansa, 5 tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir"...Joseph Pilates






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder