12 Mart 2017 Pazar

Düğüm Halleri


Yoga'ya başlarken önceliğim beden sağlığımdı. Bir an evvel boyun ve sırt ağrılarımdan kurtulmak istiyor ve her pozun gün geçtikçe bana daha da iyi hissettirmesine tanık oluyordum.

Neticede düğümden ibaret olduğumun farkında değildim. Hem nede olsa masa başındaydım, olabilirdi. Zaman geçtikçe o düğümün sadece bedenimden ibaret olmadığını keşfetmek ise bambaşka bir kapıyı araladı bana. Bedendeki düğümlerin psikolojiye etkisini yada o vazgeçilmez stresin bedene etkilerini hep geçiştiririz.

Türlü kurtuluş yolları aramaya başlarız. Ya spor yapıp güçlenmeliyiz, ya sosyal olmalıyız. Çok çalışıp, çok para kazanmalıyız, çok çevremiz olmalı, çok sevilmeliyiz, çok sağlıklı ve güzel olmalıyız, çok takdir edilmeliyiz.

Bazen geçmişi düşünmeyiz bile, geleceğe odaklanırız. Bu kalabalık isteklerin yorgunluğuna ek, bedenimizde biriken öfkeler, travmalar, kazanılan yada kaybedilen yarışlar, keşkelerle yaşarız. Neler unutulmuş, neler birikmiş, neler ağlar örmüş düşünmeyiz. Düşünülen kısmı bıraktığı ağırlıktır, geçmişi temizlemek gelmez hiç akla, hepsi halı altına süpürülmüştür. Yeri orasıdır, öyle öğretilmiştir. Konuşulmamalı, hatırlanmamalı, üzerinden geçilmemelidir.

Sonra gelecek kaygısı başlar, ortada olmayan ile boğuşuruz. Peşimizde dolaştırdığımız toz yumağı ile beraber adım attıkça 'neden netlik yok' diye söylenip, düşürürüz omuzlarımızı.

Yoga sadece asana demek değildir diyoruz evet.

Yalnız kabul etmeli ki, yoga hareketleri ile çakralar ( +salgı bezleri) harekete geçiyor ve dengeleniyor.  Otomatik hareket kapasitesine sahip bir bünye neye ihtiyacı olup olmadığını bilemeyebiliyor. Dinlemek veya okumak yetersiz kalabilir bazen. Deneyimleyerek, kişinin bunu özümsemesi gerekiyor.

Sıklıkla kolay olmayabilir, bazen duvara toslanır. Sorular sordurtur, hafifletir, ağlatır, güldürür.... türlü duygulara davetiye çıkarabilir. Elbette herkeste etkisi ve yoğunluğu bambaşka olabilir. Kabullenme ve devam ettirme isteği de.

Osho' dan bir alıntı da serpiştirirsem eğer;
Yoga varoluşsaldır, deneyimseldir, deneyseldir...sadece denemeye cesaret gerekir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder