25 Ocak 2017 Çarşamba

Yoga Bu muymuş?



Bir veya birkaç kez yoga dersine katılmış veya hiç deneyimlememiş kişilerin,
 “Om mu yapıyorsunuz?”, 
“Ben hayatta yapamam”, 
“Yoga bohem işi yaaa” düşüncelerine sahip olmaları gibi, yoga kocaman bir soru işareti kimileri için.
 Ya  ilk kez gittikleri derste, bedenlerinin olabildiğince zorlandığı yoga pozları ile tanışmışlar veya meditasyon ağırlıklı sınıflarda 'açıkçası sıkıldım' cümlesini getiren ruh haline bürünmüşler. Sadece 'öğrenci olsun da, nasıl olursa olsun' mantığına sahip olmak kadar, 'yoga ya başlayayım da nasıl olursa olsun' düşüncesi iki taraf için de sağlıklı sonuçlar doğurmuyor olsa gerek.
Belki de, gelen öğrenciyi doğru belirlemek  veya öğrencilerin gidilecek ders ve seviyesi hakkında bilgi sahibi olması, o da yetersizse gidilen tek bir ders ile hemen hüküm vermemek başka bir yol olabilir.
Şekilciliğe takıldıysak eğer, bohem kelimesi bir kaç parça kıyafetten daha fazlasını içerir. Basit tanımı ile yarın endişesi taşımadan, günün getirdikleri ile yetinip mutlu olabilen, önceliği para olmayan, doğanın hakimi değil bir parçası olduğunu kabul eden ve buna saygı duyan, her daim sanat dahil bir çok bilgiyi öğrenme hevesi ile dolu ve bu bilgileri paylaşmaktan çekinmeyen bir insan modelinin yaşayış şekli diyebiliriz. Dönemsel moda akımını takip edip uygulamak değildir.
Yoga ile olan bağlantısını uzun uzun detaylandırmaya gerek yok. Doğallığının, bedeninin ve kendinin farkına varman, 'an' da kalabilmen, beklentilerini zamanla ortadan kaldırabilmen ile zaten paralel bir yol izliyor olacaksın. Bu sandığın kadar sevimsiz olmayabilir.
Asana konusunu ele alırsak;
Gördüğün o 'süper' ve 'ulaşılamaz' yoga pozlarının açılımı kişisinden kişisine değişim gösterse de, biraz ego, biraz bilgi, biraz sunum ve reklam içerir. İleri seviye pozlara odaklanıp, geri çekilmektense, olayın başlangıç olarak amuda kalkmak olmadığını bilmen de fayda var. 
Yoga pozları, bedenin her bölgesini çalıştırır, çalıştırmasına. Pratiklere devam ettikçe, bedende bir farklılık hisseder ve görürsün. Yalnız bu demek değildir ki her yoga yapan zayıftır. Beslenme düzeni ve genetik faktörleri, pratik sıklıklarını da dikkate almak gerekli. Kısacası her beden ve geri dönüşümü farklı.
Özetle, Yoga hayatının her yerinde ve sadece hareketlerden ibaret değil. Elbette ki yoga duruşları (asanalar) ile bedenin ile bağ kurup, onu uyandırıyor ve yine kendinle yüzleşiyorsun. Fakat kabul etmeli ki, bu yolculuğun sadece bir kısmı.
Yolculuğun asanalar dışındaki diğer kısımları,
Yamalar : Kendin dışındaki varlılara olan tutumların
Niyamalar : Kişisel gözlem ve tutumların
Pranayama : Nefes kontrolü
Pratyahara : Duyuların geri çekilmesi
Dharana : Konsantrasyon
Dhyana : Meditasyon
Samadhi : Aydınlanma
 Evet bir yolculuğun içindesin ve her şey bir süreç işi. Belki, kendine biraz zaman ayırmak olarak başlayan bu süreç, duruşunun düzelmesi ile devam edecek. Ardından 'ben buradayım' diyen çakralar ile tanışacaksın.
...ve en önemlisi kendinle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder